четвъртък, 24 януари 2008 г.

Провалена е държавата...

Данаил Крапчев

Провалена е държавата, която през 1885 год. нападна българското княжество, понеже Южна България се присъединила към Север­на. Провалена е държавата, която през 1913 год. вероломно се отка­за от съюзния договор между България и Сърбия и стана причина за Mеждусъюзническата война. Провалена е държавата, която на букурещките преговори за мир поиска и Царево село, за да "кърти зъ­бите ни в София", както беше казал сръбският делегат Спалайкович. Провалена е държавата, която даде на гърците родината на Св. братя Кирил и Методий. Провалена е държавата, която испирира убийството на австрийския престолонаследник и подпали Световната война. Провалена е държавата, която съдействува да бъде изтикана България от Беломорието. Казваме държавата, а не сръбският народ, защото не той е виновен, а ръководната му интелиген­ция, която винаги н всякога е била българоядска.

Провалена е държавата, която, след като заграби български територии , а други раздаде на свои съюзници, не ни остави и спокоен вътрешен живот. Провалена е държавата, която ни изпращаще емигрантски чети, безразлично с какви убеждения - включително и анархисти - стига да рушат българската държавност. Провалена е държавата, която има участие в инспирацията на атентата в "Св.Неделя". Провалена е държавата, която има участие в инспирацията на арабаконашкия атентат срещу Държавния ни глава. Провалена е държавата, която изпрати разбойника Дочо Узунов да избива български съдии. Провалена е държавата, която изпрати чета да напад­не Годеч. Провалена е държавата, която корумпираше български общественици. Провалена е държавата, която даваше пари за зако­нодателните избори. Провалена е държавата, която всячески прече­ше да се издигне наново България, разлагайки я.

Тая държава не само тъпчеше повече от едни милион българи, като ги отдели от нас и искаше да им вземе и душата и езика, ами още и подравяше България отвътре.

Провалена е сръбската армия, която беше инструмента за под­тисничество над българщината и над Царството на българите.

Христос Възкресе! Отсега нататък всеки български гражданин ще може по-свободно да диша. За много години!

в. "Зора", София, 20 април 1941 г.

3 коментара:

Георги Грънчаров каза...

Петре, къде ги намираш тези безценни статии от миналото?
Някакво дежа ву от времената на "История на българската журналистика", когато разлиствах архивите на вестник "Щурец"...

Петър каза...

Ее, професионален интерес ;) Иначе специално Крапчев много лесно може да се намери в библиотеката - търси сборниците "Изминат път".

П.С. При Здравка се рових в "Утро". Даваш ми идея да публикувам нещо и от там :)

Анонимен каза...

www.heritage.varnalife.com