четвъртък, 24 януари 2008 г.

Провалена е държавата...

Данаил Крапчев

Провалена е държавата, която през 1885 год. нападна българското княжество, понеже Южна България се присъединила към Север­на. Провалена е държавата, която през 1913 год. вероломно се отка­за от съюзния договор между България и Сърбия и стана причина за Mеждусъюзническата война. Провалена е държавата, която на букурещките преговори за мир поиска и Царево село, за да "кърти зъ­бите ни в София", както беше казал сръбският делегат Спалайкович. Провалена е държавата, която даде на гърците родината на Св. братя Кирил и Методий. Провалена е държавата, която испирира убийството на австрийския престолонаследник и подпали Световната война. Провалена е държавата, която съдействува да бъде изтикана България от Беломорието. Казваме държавата, а не сръбският народ, защото не той е виновен, а ръководната му интелиген­ция, която винаги н всякога е била българоядска.

Провалена е държавата, която, след като заграби български територии , а други раздаде на свои съюзници, не ни остави и спокоен вътрешен живот. Провалена е държавата, която ни изпращаще емигрантски чети, безразлично с какви убеждения - включително и анархисти - стига да рушат българската държавност. Провалена е държавата, която има участие в инспирацията на атентата в "Св.Неделя". Провалена е държавата, която има участие в инспирацията на арабаконашкия атентат срещу Държавния ни глава. Провалена е държавата, която изпрати разбойника Дочо Узунов да избива български съдии. Провалена е държавата, която изпрати чета да напад­не Годеч. Провалена е държавата, която корумпираше български общественици. Провалена е държавата, която даваше пари за зако­нодателните избори. Провалена е държавата, която всячески прече­ше да се издигне наново България, разлагайки я.

Тая държава не само тъпчеше повече от едни милион българи, като ги отдели от нас и искаше да им вземе и душата и езика, ами още и подравяше България отвътре.

Провалена е сръбската армия, която беше инструмента за под­тисничество над българщината и над Царството на българите.

Христос Възкресе! Отсега нататък всеки български гражданин ще може по-свободно да диша. За много години!

в. "Зора", София, 20 април 1941 г.