сряда, 26 септември 2007 г.

За този блог

Ако е вярна максимата на Георги Раковски, че "вестниците са огледало на народите", то нашият народ днес е в доста окаяно състояние. Но българските публицисти и журналисти не винаги са били зависими, глупави, необразовани, подкупни, чуждопоклонни и сервилни. Някога е имало истинска публицистика. Този блог има за цел да припомни точно нашата истинска публицистика на съвременния читател.

Днес публицисти са предимно бивши агенти или слабоинтелигентни пионки, но в историята на българската журналистика има и имена като Христо Ботев, Любен Каравелов, Захарий Стоянов, Пейо Яворов, Димитър Талев, Стефан Танев. Голямата част от творчеството на тези хора е актуално и днес. Надявам се то да припомни на днешния читател, че някога и българите са имали свои идеали, били са свободни и независими, силни и горди, талантливи и честни.

В блога ще бъдат публикувани почти изцяло материали, които не могат да се намерят другаде в Интернет. И дано, както казва Ботев, гласът искрен благороден в сърцата отзив да намери.